BEOGRAĐANKA (27) OTIŠLA NA PREGLED PA SAZNALA DA IMA SIFILIS: Dr Ćurković objasnio šta se desilo iako ima dugu vezu
Dr Aleksandar Ćurković, Foto: MONDO/STEFAN STOJANOVIĆ

OPREZ

BEOGRAĐANKA (27) OTIŠLA NA PREGLED PA SAZNALA DA IMA SIFILIS: Dr Ćurković objasnio šta se desilo iako ima dugu vezu

Partner je imao neku nespecifičnu upalu pluća koja sa sobom vuče prve simptome

Objavljeno:

Nakon što je sa 27-godišnja devojka došla na pregled kod prim. dr Aleksandra Ćurkovića, nije ni slutila da će saznati da ima sifilis. To nije pretpostavljao ni dr Ćurković. Razlog je bila blaga povišena temperatura 37,2. Doktor je ustanovio da devojka vodi zdrav život, trenira, hrani se zdravo, a pored toga ima dugogodišnjeg partnera. Sasvim slučajno su otkrili da ima sifilis, polno prenosivu bolest koja se vratila u Srbiju.

"Imala je blagu temperaturu 37,2. Čak sam mislio da se samo preforsirala trčeći ili radeći joga vežbe. Devojka vodi zdrav život, ima jednog partnera, sve smo ispitali. Sasvim slučajno smo uradili test jer imamo mikrobiologa koji je vrlo iskusan i on je predložio. Rekao je: 'Što ne uradite test na sifilis?'. Moja supruga, koja je isto ginekolog i ja smo se samo nasmejali, pitali smo se 'Odakle to'". Pokazalo se da je ona pozitivna", kaže za MONDO dr Aleksandar Ćurković i otkriva kako je to moguće:

"Partner je imao neku nespecifičnu upalu pluća koja sa sobom vuče prve simptome. Sifilis možete potpuno da očekujete iza krivina iza kojih se ranije krio. Ne napada samo genitalne organe, on sad postaje sistemska bolest. Ne da se povratio, nego se povratio na velika vrata. Ja sam na specijalizaciji do 2015. godine video jedan slučaj, slovima i brojem. Znam ime i prezime žene koja je to zaradila radeći na jednom kruzeru", kaže dr Ćurković i dodaje:

"Od tada do sada, ako ih nisam video 30, nisam manje. Da li je to izmutirana genetska osnova te bolesti ili smo mi postali slabi ili i jedno i drugo, ne znam, ali jedno je sigurno, a to je da se sek**ualno prenosive bolesti vraćaju i vrlo su mutilantne. Ono što se nekada pričalo: 'A, to ćemo lako izlečiti', ne važi. Era antibiotika je počinjala, a sad ulazi u svoj zalazak, descenzus. Mi imamo sve manje lekova protiv toga, a one su sve malignije", upozorava dr Ćurković.

Dr Ćurković
Dr Ćurkovićfoto: MONDO/STEFAN STOJANOVIĆ

Lečenje

"Ako počnete na vreme, lečite se velikim dozama antibiotika. Ako se ne počne vreme, prvo se uklanjaju sekvele, pa se leči sekvelama. Sa posledicama se paralelno leči i izazivač. Ako se dijagnoza postavi na vreme kao kod ove devojke, onda će osoba biti potpuno izlečena. Kod nas je problem da su nam antibiotici postali široko dostupni, potpuno nekritično se daju, tako da su oni antibiotici koje smo nekada čuvali za tuberkulozu, prenosive bolesti, sifilis, sada široko dostupni. U Srbiji vrlo teško možete da dobijete, ali u okruženju imate države gde možete da nabavite lekove, vrlo sumnjivog kvaliteta koji mogu da naprave oštećenje organizma", kaže dr Ćurković.

Broj ginekoloških infekcija u porastu

"Danas je postala velika epidemija infekcija uzrokovanih raznim pojavama. To je nešto što me fascinira. Svakim danom imamo sve više takvih žena i taj broj samo raste. Mislim da su uslovi života problem, moderan način života, previše stresa, neredovna ishrana, uvođenje hemikalija. Ja stojim iza teorije da nisu svi organizmi programirani isto na različitim geografskim širinama. Mi sada jedemo voće koje ranije nismo jeli i samim tim izazivamo nešto u oragnizmu. Svuda u svetu bukti era rađanja, a kod nas broj stanovnika opada, ne samo kod nas, nego u našem kulturnom miljeu", kaže dr Aleksandar Ćurković.

Bonus video:

02:12

SRBIJA VODI PO BROJU NOVOOTKRIVENIH KARCINOMA GRLIĆA MATERICE U EVROPI! Ginekolog upozorava: Jednu osobinu MORAMO da promenimo

(Espreso / Mondo / Tamara Veličković / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.